Skip to main content

Tips om opblaasbare boten en RIB’s schoon te maken en te beschermen.

Om de levensduur van uw rubberboot of RIB te verlengen is het belangrijk om dit regelmatig en ten minste 1 keer per jaar goed te doen. Het onderhoud aan uwrubberboot of RIB van Hypalon of PVC is heel makkelijk zelf te doen.

Denk hierbij aan het schoonmaken van de tubes, de binnenkant van de boot en de bodem, tot de zittingen tot aanslag op de gelcoat van de romp en schimmelvlekken. Verderop meer over de diverse schoonmaakproducten voor verschillende toepassingen op uw boot.

Zand en vuil zijn slecht nieuws voor opblaasboten, dus na elke tocht spoelt u uw boot af met een tuinslang, ingesteld op lage druk, en zorgt u ervoor dat zand en vuil wordt verwijderd van de tubes, naden, spiegelverbindingen enz.

Vermijd huishoudelijke of auto-schoonmaakmiddelen, aangezien deze ingrediënten kunnen bevatten die resten op uw rubberboot kunnen achterlaten die kunnen voorkomen dat UV-beschermers of lijmen zich in de toekomst goed hechten.  Vooral bij PVC boten kan de boot gaan plakken en het doek stugger en harder worden omdat de weekmaker aangetast wordt. Wij raden de producten van August Race aan omdat deze speciaal ontwikkeld zijn voor rubberboten.

Oxidatie is een natuurlijk proces en laat uw opblaasbare tube of drijver dof en met een ‘melkachtige’ teint achter. Dit is vooral duidelijk bij boten met Hypalon tubes met sterk gepigmenteerde kleuren, waar ze regelmatig worden blootgesteld aan hoge niveaus van UV en een UV-beschermer/was niet routinematig is aangebracht.

Als uw opblaasbootstof tekenen van oxidatie vertoont dan is August Race Liquid RIB de oplossing! Dit is dé professionele RIB en de rubberbootreiniger.

Houd er wel rekening mee dat zodra u besluit Liquid RIB te gebruiken, uw opblaasbare boot er als nieuw uit zullen zien en dat u daarom het schoonmaakmiddel op de hele boot moet aanbrengen om een ​​gelijkmatige afwerking te garanderen. Gebruik een zachte, pluisvrije doek (zorg dat u voldoende schone doekjes bij de hand heeft, aangezien dit proces veel oxidatie en vuil verwijdert) en werk met kleine cirkelvormige bewegingen tegelijkertijd aan kleine gebieden, breng Liquid RIB spaarzaam aan maar werk zo snel als mogelijk.Het is normaal dat de stofkleur op de doek achterblijft na het reinigen met schoonmaakmiddel.

Oxidatie hypalon tubes

Vaak wordt de boot goed schoongemaakt, maar vergeet men de echt cruciale stap door het toepassen van een opblaasbare bootbeschermer en conditioner. Speciaal voor RIB’s en opblaasbare boten van PVC en Hypalon heeft HIBS een hoogwaardige beschermer en conditioner LR Sealer Coat hier verkrijgbaar link

Algemene beschermers of conditioners voor auto’s moeten worden vermeden, aangezien de meeste siliconen, oliën of wassen bevatten die niet bestand zijn tegen het ruwe maritieme milieu of langdurige blootstelling aan UV-straling en vaak tot problemen leiden wanneer reparaties in de toekomst nodig zijn. Breng August Race aan volgens de instructies op de verpakking.

Gebruik altijd een niet-krassende schoonmaakdoek, bijvoorbeeld een microverzeldoek om de tubereiniger in de poriën van het doek te werken. Gebruik een zachte borstel met nylon haren om D-ringen, sierlijsten enz. Schoon te maken. Laat daarna uw opblaasboot altijd drogen.

Zoals gezegd adviseren wij de schoonmaakmiddelen van August Race deze onderhoudsproducten behoren tot de nummer 1 van Engeland en nu ook exclusief verkrijgbaar in onze webshop. Kijk voor meer info op de pagina van: August Race 

Een greep uit de verschillende producten; August Race Boat Wash Pro is de ultieme reiniger voor boten, het biedt bescherming en laat een diepe glanzende afwerking achter. Liquid RIB is speciaal ontworpen om vervuilde hypalon en PVC tubes een weer als nieuwe afwerking te geven. Om u boot blijvend te beschermen hebben wij ook de juiste producten zoals August Race LR Sealer Coat voor de drijvers. Heeft u vlekken op de gelcoat dan is August Race Bright Coat dé oplossing. En voor een diepe na-behandeling van de gelcoat hebben wij August Race Smooth Opacity UV Wax. Dan is er ook nog August Race Spot off dit is een schimmelvlekkenverwijderaar. En August Race Vinyl Bright herstelt vermoeid uitziende vinyl bootbekleding in één snelle stap.

Wil je op de  hoogte blijven van nuttige informatie, artikelen, nieuwe producten en acties. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief: