Skip to main content

Hoe maak ik mijn rubberboot of RIB klaar voor de winter?

In de loop van het najaar, als de dagen korter worden en de zomerzon plaats maakt voor guur herfstweer is het tijd om uw rubberboot winterklaar te maken.

Hier hebben wij wat tips samengesteld over “Hoe u uw opblaasbare boot in de winter kunt opbergen”. Onjuist opgeborgen boten kunnen allerlei problemen veroorzaken, van schimmel tot schade door knaagdieren. Opblaasbare boten worden gemaakt van PVC of Hypalon. Beide materialen zijn stoffen en zijn ietwat delicaat en gemakkelijk te beschadigen als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

Hoe maak ik mijn rubberboot schoon?

Als u heeft besloten dat de zomer voorbij is en het te koud is om er een paar maanden mee uit te varen. Is het belangrijk te weten hoe u uw opblaasboot in de winter opbergt. Een goede reiniging met de juiste producten is de beste manier om het opslagproces te starten. Aangekoekt vuil kan op termijn voor poreuze plekken zorgen in het rubber en zelfs voor roest op de metalen onderdelen.

Heel belangrijk: gebruik nooit oplosmiddelen zoals MEK, tolueen, aceton, bleekmiddel, ammoniak, sterk alkalische reinigingsmiddelen (alles met een pH hoger dan 11,5), schuursponsjes of staalwol om uw rubberboot schoon te maken. Deze producten verzwakken, beschadigen en verkleuren de stof en tasten de lijmverbindingen aan die uw boot bij elkaar houden.

Zeep en wasmiddelen laten een plakkerig residu achter op uw boot dat vuil aantrekt en vasthoudt. Zeepresten zijn voedsel voor schimmel en meeldauw, dus als u uw boot goed wilt onderhouden, moet u een klein beetje extra besteden aan wat bootreinigers. Dit bespaart u in de toekomst geld en verlengt de levensduur van uw boot.

HIBS verkoopt een aantal bootreinigers van August Race (zie link) deze zijn speciaal ontwikkeld voor rubberboten en RIB’s. Het beste algemene product om te gebruiken is August Race Boat Wash Pro, een complete reiniger om zout, koolstofafzettingen, modder en losse kalk te verwijderen.

Speciaal voor de tubes is er August Race Liquid Rib en als u daarna de tubes behandeld met LR Sealer Coat zijn uw tubes beschermd en dit laat een zijdezachte finish achter op de tubes.
Bekijk de onderstaande afbeelding die te zien is voor en na gebruik van August Race. De resultaten kunnen verbluffend zijn. Zie onderstaande foto’s

stap voor stap schoonmaken rubberboot

Rubberboot of RIB wassen.

Wanneer u uw boot wast, is een tuinslang met een emmer warm water met bootreiniger erin alles wat u nodig heeft. Gebruik geen hogedrukreiniger, hoe vuil uw boot ook is. Hogedrukreinigers kunnen opblaasbare boten enorme schade toebrengen hierdoor kunnen de naden van de boot scheuren. Gebruik geen hogedrukreiniger, hoe verleid je ook bent. Dit kan de naden ernstig beschadigen.

Heeft uw een RIB dan is vaak na een zomer in het water de polyesterromp niet meer zo schoon en is er een vieze bruin/gele aanslag te zien.  Om dit schoon te maken adviseren wij August Race Bright Coat – Gel Coat de-stainer Treatment, dit is een zeer sterke snelwerkende vlekken-verwijderaar voor gelcoats. Het kan de meeste vergeling, roestvlekken, watervlekken en moddervlekken verwijderen.Vanwege de hoge sterkte raden we aan om hierna de romp opnieuw te polijsten met August Race Smooth Opacity UV. Dit helpt ook ter bescherming van toekomstige vlekken.

In onze webshop hebben wij een AUGUST RACE WINTER SET samengesteld, deze kit bestaat uit Boat Wash Pro, Bright Coat en Smooth Opacity UV.

Stap voor stap het schoonmaken van de gelcoat

Bewaar uw boot

Bewaar uw opblaasboot op een schone, droge plaats die niet wordt beïnvloed door grote temperatuurschommelingen en andere schadelijke omgevingsfactoren. Houd er bij het kiezen van een opslaglocatie rekening mee dat knaagdieren graag op stof kauwen, inclusief opblaasbootmateriaal. Als de ruimte het toelaat, berg de boot dan uitgespreid op met wat lucht in de tubes. Als dit niet mogelijk is, berg dan losjes opgerold op met de natuurlijke lucht die in de drijvers blijft. Gebruik geen vacuüm om de resterende lucht weg te zuigen, tenzij de verpakking dit absoluut vereist. Zorg ervoor dat alle ventieldoppen op hun plaats zitten voordat u ze opbergt.

Tip: Bewaar uw rubberboot van de vloer en uit de buurt van de muur. Naast het vermijden van objecten die uw boot kunnen doorboren, helpt het om de boot uit de buurt van muizen te houden.

RIB opgeblazen of leeggelopen bewaren?

Misschien wel de meest voorkomende verwarring over winteropslag van RIB-boten is om ze opgeblazen of leeggelopen te bewaren. Het is het beste om uw RIB zo mogelijk opgeblazen te houden.Wanneer u uw RIB opgepompt opbergt, wordt het oppervlak van de tubes strak en bestand tegen vastgrijpen of doorboren. RIB-drijvers zijn het sterkst wanneer ze zijn opgeblazen, en de naden en bevestigingen houden het beste stand onder druk.

Als u uw RIB opgeblazen opbergt, wordt deze meteen ook beschermd tegen knabbelende muizen in uw opslagruimte.  Soms wordt er gedacht dat het een goed idee is om het verschil tussen opgeblazen en leeggelopen te splitsen, men denkt dat het hen het beste van twee werelden geeft. Dit is helaas niet het geval. RIB’s zijn alleen sterk als ze zijn opgepompt, dus het is beter om een ​​nieuwe opslagruimte voor uw boot te vinden dan om compromissen te sluiten.Vergeet niet om uw opblaasboot regelmatig te controleren om te zien of deze meer luchtdruk nodig heeft. Bij wisselende temperaturen en langdurige opslag kan de luchtdruk langzaam afnemen.

Omdat opslag binnen niet altijd een optie is, betekent dit dat veel booteigenaren hun boot buiten stallen met een afdekhoes. Hoewel dit een effectieve manier is om uw boot te beschermen, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat u een afdekking kiest die niet loslaat en bestand is tegen zware omstandigheden. Check na flinke sneeuwval of harde wind uw boot om er zeker van te zijn dat alles er goed uitziet en dat de cover nog op zijn plaats zit.

Tot slot.

Naast het gebruik van de juiste afdekking en het opbergen van uw boot in opgeblazen toestand, is het belangrijk om ook het brandstofsysteem even goed na te lopen.

We hopen dat dit u heeft geholpen bij het winterklaar maken van uw boot. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je op de  hoogte blijven van nuttige informatie, artikelen, nieuwe producten en acties. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief: