Skip to main content

Wat zijn de verschillen tussen RIB’s en opblaasbare rubberboten?

In het water is het verschil soms maar moeilijk te zien: is het een RIB of een “gewone” rubberboot? Het belangrijkste verschil tussen een RIB en een rubberboot is dat een RIB een verharde bodem heeft (meestal polyester of aluminium) en een rubberboot heeft een zachte bodem. Hieronder behandelen we de voor- en nadelen van beide typen.

RIB (Rigid Inflatable boat)

Voordelen: RIB’s ofwel stijve opblaasbare boten zijn ontworpen met een solide, voorgevormde V-romp. Dit wordt gewoonlijk een “Deep V” genoemd. Deze Deep V verhoogt de kracht en prestaties van de RIB’s in het water door de richtingsstabiliteit te optimaliseren en het vermogen om op te stijgen en naar het wateroppervlak te klimmen om gemakkelijker te planeren. De stevige constructie van de romp voegt extra sterkte toe, waardoor het gemakkelijk en moeiteloos door golven, ruig water en schokkerige omstandigheden kan snijden. Dit rompontwerp op een RIB geeft hem ook superieure manoeuvreerbaarheid en een hogere topsnelheid tijdens planeren. Vaak hebben RIB’s ook meer comfort zoals een zitbank en/of een stuurconsole. Een RIB is ook duurzamer dan een polyester speedboot van hetzelfde formaat, omdat een RIB boot over het water glijdt is het brandstofverbruik veel efficiënter. RIB’s worden daarom ook veel gebruikt voor militaire en andere professionele doeleinden.

Nadelen: RIB’s zijn een stuk duurder dan opblaasbare rubberboten met opblaasbare kielen, vooral als u ook rekening houdt met de onderhoudskosten en opslagkosten. Bij een RIB heb je meestal ook een trailer nodig om te vervoeren.

Inflatable boat on beach

Opblaasbare rubberboot

Voordelen: Een groot voordeel van rubberboten is dat ze veel goedkoper zijn dan een RIB. Dat betekent niet dat u er minder uit haalt wanneer u hun betrouwbaarheid en prestaties vergelijkt. Opblaasbare rubberboten zijn ongelooflijk veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken in bijna elke waterweg.  Gezien de lichtgewicht en zachte romp zijn deze rubberboten gemakkelijker klaar te maken en op bergen in vergelijking met RIB’s. Een rubberboot kun je ook zonder veel moeite leeg laten lopen en in een kleiner formaat worden gevouwen. Hierdoor passen ze in kleine, krappe ruimtes zoals opbergkasten op boten of campers, kasten of zelfs de kofferbak van uw auto. Bovendien hebben opblaasboten geen trailers nodig. 

Nadelen: Gewone rubberboten zijn veel lichter dan RIB’s en hebben meestal een opblaasbare kiel, wat hun prestaties beïnvloedt met snelheid, wendbaarheid en laadvermogen. De opblaasbare kiel steekt niet zo ver in het water als een glasvezel diepe V-kiel, wat hun lagere topsnelheid en verminderde prestaties verklaart. Maar dit is meestal geen probleem voor de meeste gebruikers.

zodiac rubberboot

Wil je op de  hoogte blijven van nuttige informatie, artikelen, nieuwe producten en acties. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief: