Skip to main content

Hoe weet ik of mijn boot van PVC of Hypalon is gemaakt?

Hier lees je hoe je kunt controleren van welk materiaal jouw boot is gemaakt en geven wij uitleg over de verschillende materialen waar rubberboten en Rib boten uit zijn vervaardigt.

Er zijn drie soorten materiaal die worden gebruikt bij de vervaardiging van opblaasbare tubes:

  • Hypalon
  • PVC
  • PU (Polyurethane)

Hypalon en PVC worden het meest gebruikt, lees verder voor de uitleg van de voornaamste verschillen onderling.

Hypalon: Dit is een synthetische rubberen coating op polyester of nylon stof en meestal met een neopreen coating op de achterkant van de stof. De rubberen coating is zeer slijtvast en kan, indien verzorgd, meer dan 20 jaar meegaan door uw boot schoon te houden en een goede conditioner aan te brengen. Hiervoor adviseren wij de schoonmaakproducten van August Race (link) Hypalon-doek is aanzienlijk duurder dan PVC maar gaat langer mee.Hypalon wordt vervaardigd in een breed scala aan kleuren en texturen, zie onze webshop: hypalon-doek/

hypalon doek

Hypalon

PVC: Dit is een plastic coating die chemisch bekend staat als polyvinylchloride en wordt aangebracht als sandwichcoating op polyester of nylon. PVC is in zijn eenvoudige staat geen flexibel materiaal en heeft een additief nodig om het buigzaam te maken en als coating op het basisweefsel te gebruiken. Oudere PVC-stoffen kregen een reputatie voor het weekmakende additief dat na verloop van tijd afbreekt als gevolg van blootstelling aan ultraviolet licht (UV), waardoor het PVC broos werd en tot scheuren leidde. Moderne vooruitgang heeft dit probleem aanzienlijk aangepakt en kwaliteitsproducenten van PVC-stoffen bieden 10 jaar + UV-garanties op hun marinekwaliteit. Een PVC-tube is het goedkoopste productiemateriaal en kan tot 15 jaar meegaan en wordt nu gebruikt in de meeste boten voor massaproductie omdat de verbindingen snel kunnen worden gelast met thermisch of hoogfrequent lassen. Ze kunnen ook worden gelijmd, waardoor reparaties snel en eenvoudig zijn.

PVC doek

PVC

PU (polyurethaan): PU is relatief nieuw als doek voor opblaasbare boten. Er is onafhankelijk testbewijs om de beweringen van PU-fabrikanten van hoge kwaliteit te ondersteunen dat PU een superieure luchtdichtheid heeft dan Hypalon-stoffen en ook een hoge mate van natte en droge slijtvastheid heeft in combinatie met een hoge treksterkte. De stofprijs is vergelijkbaar met Hypalon-doek van goede kwaliteit, maar aanzienlijk duurder dan PVC-stoffen. PU van goede kwaliteit is ontworpen om tot 15 jaar mee te gaan. PU-doek wordt momenteel vervaardigd in een beperkt aantal kleuren, vergeleken met het brede kleurengamma dat beschikbaar is bij Hypalon- en PVC-stoffen.

Hoe controleer ik van welk type doek/stof mijn opblaasbare rubberboot, RIB, opblaasbare kajak of reddingsvlot is gemaakt? 

Het is essentieel om te weten van welk materiaal je opblaasbare rubberboot is gemaakt omdat het erg belangrijk is bij bijvoorbeeld reparatie of het bevestigingen van handgrepen om de juiste lijm voor het betreffende materiaal te gebruiken.

Er zijn verschillende tests om te controleren als je niet zeker weet van welke stof uw opblaasbare RIB of bijboot is gemaakt.

  • Achterkant van het doek.
Hypalon doek

Hypalon doek

Als je de binnenkant van de tube kunt zien, via het ventiel, dan is Hypalon aan de binnenkant donkergrijs of zwart.

PVC doek

PVC doek

PVC heeft aan beide zijden dezelfde kleur. Ook is PVC vaak dunner en glimt meer dan hypalon doek.

  • Een andere mogelijkheid is om op een discrete plek een klein stukje materiaal op te schuren. Hypalon doek wordt mat en er ontstaat stof. PVC maakt krassen, blijft glanzend en er is geen kleurverschil.
  • Breng een kleine hoeveelheid MEK-oplosmiddel aan op een onopvallend gebied van de tube (deze test werkt alleen als u het juiste oplosmiddel gebruikt, dwz MEK, dat chemisch bekend staat als methylethylketon vaak verkrijgbaar bij ijzerwaren-, verf- of sanitairwinkels) of u kunt Aceton gebruiken. Hypalon laat een geoxideerd (dof) uiterlijk achter en soms wat kleur op het applicatiedoek, maar Hypalon-materiaal voelt niet plakkerig aan. Als de stof PVC is, zal het materiaal kleverig aanvoelen en kan het oplosmiddel een deel van de textielkleuring op de applicatiedoek achterlaten. Let op. Deze oplosmiddelen zijn gevaarlijk en moeten met de juiste zorg worden gebruikt / aangebracht in een goed geventileerde ruimte zonder open vuur.
  • Of bekijk hieronder de lijst met RIB en opblaasbare boot fabrikanten en welke materialen zij gebruiken.

N.B. Onderstaande lijst met fabrikanten en materiaalsoorten is niet volledig en HIBS kan de nauwkeurigheid niet garanderen. Wij doen ons best om de feitelijke wijzigingen en specificaties van de fabrikant, soms tussen landen, te verifiëren. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Als u niet zeker weet van welk materiaal uw boot is gemaakt, neem dan contact op met HIBS > info@hibsbv.nl

Lijst met bekende boot merken van HYPALON: 

AB, Achilles,  Avon, Ballistic, Beaufort, Brig *, BWM, Calgari, Caribe, Delta, Duarry, Eurocraft, Gommonnautica, Henshaws, Novajolly, Novamaribe, Novurania, Osprey, Revenger, Revolt, Ribcraft, Ribtec, Rib-X, Ring,  Roughneck, Scanner, Scorpion, Selva, X-Craft, Yam, (Zodiac sommige modellen uit hun assortiment zou Hypalon kunnen zijn).

Lijst met bekende boot merken van PVC: 

Arimar, Bombard, Brig *, , Eurovinyl, Excel, Honda, Lodestar, Maxxon, Metzler *, Narwhal, Plastimo, Quicksilver, Ribeye *, Sevylor, Suzumar, Talamex, Tohatsu, * RIB’S zijn van PU), Waveline, YAM, Zoom, Zodiac (Zodiac Hypalon – zie opmerking hierboven).

Polyurethaan (PU): TORNADO, VALIANT * (grotere commerciële RIB’S)

Wil je op de  hoogte blijven van nuttige informatie, artikelen, nieuwe producten en acties. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief: